Ποιοι είμαστε
Ιδρυτής Ε.Ε.ΘΕ.ΨΥ.
Σταλίκας Αναστάσιος (22/08/1960-07/09/2023)
Ο Δρ. Αναστάσιος Σταλίκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο του 1960.
Σπούδασε Ψυχολογία στον Καναδά, στο Πανεπιστήμιο Concordia και έλαβε
Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό τίτλο στην Κλινική Ψυχολογία από το Πανεπστήμιο
της Ottawa.
Ήταν καθηγητής Ψυχολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο
Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Ήταν επίσης επισκέπτης
Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά.
Επιπλέον, δίδαξε σε ένα μεγάλο αριθμό Πανεπιστημιακων Ιδρυμάτων τόσο στην
Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ήταν Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας και
δίδασκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα της εταιρείας, θεμελιώνοντας και
προωθώντας την επιστήμη της Θετικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα.
Είναι συγγραφέας 20 βιβλίων, περισσότερων από 80 κεφαλαίων και 300 άρθρων
και εισηγήσεων στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Επιπλέον ήταν κλινικός ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής, σύμβουλος επιχειρήσεων και
είχε πραγματοποιήσει δεκάδες ομιλίες, σεμινάρια και εργαστήρια σε διάφορα
πλαίσια σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονταν στους τομείς της Κλινικής, της
Θετικής της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, στην κατασκευή ψυχομετρικών
εργαλείων και τη μεθοδολογία της έρευνας. Βασικος του στόχος ήταν η μελέτη και η
κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι «ανθίζουν» ψυχικά, η μελέτη
δηλαδή της ευζωίας, κεντρικού αντικειμένου της Θετικής Ψυχολογίας, του
επιστημονικού κλάδου που έφερε στην Ελλάδα για αυτό και θεωρείται ο πατέρας
της Θετικής Ψυχολογίας στον ελληνικό χώρο.
Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου
Μπενέτου Άννυ, Ph.D. - Πρόεδρος Δ.Σ.
Η Άννυ Μπενέτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χίο. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό στη Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ως ερευνήτρια ασχολείται διεξοδικά με την έννοια του Απολαμβάνειν και πώς αυτό σχετίζεται με τα θετικά συναισθήματα, την ευτυχία και το ευ ζην γενικότερα.
Η Άννυ έχει μακρά εμπειρία ως ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων, ως εκπαιδεύτρια και ομιλήτρια. Έχει συνεργαστεί με πολλά πλαίσια στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Council of Europe, Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, Ινστιτούτο Μανατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού, European Network for Positive Psychology, ΕΚΠΑ, Πάντειο Πανεπιστήμιο ) κάνοντας ομιλίες ή/και βιωματικά σεμινάρια σε φοιτητές, επαγγελματίες και στο ευρύ κοινό.
Της αρέσει να γράφει και να διδάσκει τα επιστημονικά δεδομένα της Θετικής Ψυχολογίας με τρόπο που να είναι χρήσιμα και κατανοητά για την καθημερινότητα μας σε όλα τα επίπεδα.
Καρακασίδου Ειρήνη, Ph.D. - Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
Η Δρ Ειρήνη Καρακασίδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι κάτοχος μεταδιδακτορικού διπλώματος στη Θετική Συμβουλευτική Ψυχολογία και διδακτορικού διπλώματος στη Συμβουλευτική Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διδάσκει θετική ψυχολογία, Μεθοδολογία της έρευνας και ψυχομετρία σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, στην Ελληνική Εταιρεία Θετικής Ψυχολογίας και σε άλλα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Είναι επίσης ερευνήτρια και εκπαιδεύτρια σε 3 προγράμματα E+ της ΕΕ (Vrailexia, OVERCOME, Positive Academy) και υπεύθυνη ενός άλλου ευρωπαϊκού προγράμματος σχετικά με τη έμφυλη βία (SAFER EU). Έχειι εργαστεί με ένα ευρύ φάσμα πληθυσμών και έχει συμμετάσχει σε κοινοτικά και σχολικά προγράμματα που επικεντρώνονται στην πρόληψη, την ψυχική υγεία, τον στιγματισμό, την ανεργία, την έμφυλη βία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι συγγραφέας 2 επιστημονικών βιβλίων, περισσότερων από 20 κεφαλαίων σε επιστημονικά βιβλία και 50 άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάσεων σε συνέδρια της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα πηγάζουν από τα πεδία της Κλινικής, της Συμβουλευτικής και της Θετικής Ψυχολογίας και οι ερευνητικές της πρωτοβουλίες στοχεύουν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι "ανθίζουν" ψυχολογικά εφαρμόζοντας τις δυνάμεις του χαρακτήρα τους, βιώνοντας θετικά συναισθήματα, βρίσκοντας νόημα στη ζωή τους και αναπτύσσοντας την ψυχική τους ανθεκτικότητα.
Δημητριάδου Διοδώρα, Ph.D. - Γραμματέας Δ.Σ.
Η δρ. Διοδώρα Δημητριάδου είναι Οργανωσιακή Ψυχολόγος, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικών Συναισθημάτων. Διδάσκει στο Δίπλωμα Θετικής Ψυχολογίας της Ε.Ε.ΘΕ.ΨΥ. και έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Kοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε θέματα Θετικής Ψυχολογίας, Οργανωτικής Ψυχολογίας, Μεθοδολογίας Έρευνας, Ψυχομετρίας και Στατιστικής. Είναι συγγραφέας άρθρων σε εκδόσεις όπως η «Εισαγωγή στην Θετική Ψυχολογία», έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων και ημερίδων και έχει ενεργό ερευνητική δραστηριότητα σε θέματα θετικής ψυχολογίας και ψυχομετρίας.
Λακιώτη Αγάθη, Ph.D. - Ταμίας Δ.Σ.
Η Δρ. Αγάθη Λακιώτη είναι κλινική ψυχολόγος και εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια, επόπτρια, και εκπαιδεύτρια. Σπούδασε ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ απέκτησε μεταπτυχιακό στην προσωποκεντρική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία από το University of Strathclyde και διδακτορικό στην κλινική ψυχολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι πιστοποιημένη Focusing Επαγγελματίας και Εκπαιδεύτρια από το The International Focusing Institute και πιστοποιημένη θεραπεύτρια και επόπτρια στη Θεραπεία Εστιασμένη στο Συναίσθημα (ΘΕΣ) από το International Society of Emotion-Focused Therapy. Το 2021 ίδρυσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Θεραπείας Εστιασμένης στο Συναίσθημα – HiEFT το οποίο παρέχει ολοκληρωμένα προγράμματα εξειδίκευσης στη ΘΕΣ και στο Inner Relationship Focusing. Διδάσκει συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία, θετική ψυχολογία και μεθοδολογία έρευνας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ ασχολείται επίσης με την έρευνα στην ψυχοθεραπεία και έχει δημοσιεύσει μια σειρά από επιστημονικά άρθρα και κεφάλαια.
Η Αγάθη είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕΘΕΨΥ και εκπαιδεύτρια στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της εταιρείας. Είναι επίσης συν-συντονίστρια του κλάδου Θετικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ).
Χρήστος Πεζηριακιανίδης, Ph.D. -Μέλος Δ.Σ.
Ο Χρήστος Πεζηρκιανίδης είναι διδάκτωρ Θετικής Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών κι εργάζεται ως ψυχολόγος στην Πολεμική Αεροπορία. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (MSc) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στην Πρόληψη ψυχικών διαταραχών και την Προαγωγή ψυχικής υγείας. Είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κι εργάζεται ως ερευνητής σε εγχώρια κι ευρωπαϊκά προγράμματα, που αναπτύσσουν θεωρίες και παρεμβάσεις στους τομείς της Θετικής Ψυχολογίας, της Συμβουλευτικής και της Ψυχομετρίας. Έχει παρουσιάσει το ερευνητικό του έργο σε επιστημονικά συνέδρια, βιβλία και περιοδικά, επιμορφωτικά σεμινάρια, κοινωνικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται μελέτες αναφορικά με το ευ ζην, την εφαρμογή παρεμβάσεων Θετικής Ψυχολογίας, τα δυνατά στοιχεία του χαρακτήρα, τη φιλία ενηλίκων, το χτίσιμο θετικών σχέσεων, καθώς και την κατασκευή και στάθμιση ψυχομετρικών εργαλείων. Έχει διδάξει Θετική και Συμβουλευτική Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Είναι μέλος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Εταιρίας Θετικής Ψυχολογίας (ΕΕΘΕΨΥ, IPPA), της Ψυχολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΨΕΒΕ), της Ελληνικής και της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ, APA), καθώς και της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Συμβουλευτικής Ομηλίκων (ΕΣΥΟΜ).
Εκπαιδευτές
Αυγουστάκη Κατερίνα - Ph.D. (c)
Η Αυγουστάκη Κατερίνα είναι κλινική ψυχολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική Θεραπεία και εργάζεται ιδιωτικά, ως ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων από το 2009. Επίσης, έχει εργαστεί κλινικά στην κοινότητα, στην Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας και στην ΕΠΑΨΥ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στη θετική ψυχολογία και την έρευνα στην ψυχοθεραπεία. Στο παρόν, είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Γαλανάκης Μιχάλης, Ph.D.
Ο κος Γαλανάκης Μιχάλης είναι Διδάκτωρ Οργανωτικής Ψυχολογίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας. Εντός των ερευνητικών του ενδιαφερόντων βρίσκονται το εργασιακό στρες, η ομαδική αποτελεσματικότητα, η κινητοποίηση, η επαγγελματική ικανοποίηση και η εργασιακή συμπεριφορά. Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια ψυχολογίας και έχει δημοσιεύσει πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Γιωτσίδη Βασιλική, Ph.d.
Η Βασιλική Γιωτσίδη είναι κλινικός ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕΘΕΨΥ και του Εργαστηρίου Κλινικής Ψυχολογίας & Ψυχοπαθολογίας, Κοινοτικής Ψυχιατρικής και Αναπτυξιακής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διατελεί ως συντονίστρια του Κλάδου Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ) και συμμετέχει ως μέλος σε διεθνείς και ελληνικές επιστημονικές εταιρείες. Διδάσκει στην ΕΕΘΕΨΥ, στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) και σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Ιατρική Σχολή και στο ΕΚΠΑ (κλινική εποπτεία). Τα τελευταία 25 έτη παρέχει ψυχοθεραπεία ενηλίκων, γονέων και εφήβων και έχει εργαστεί στη Μονάδα Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων, στο ΨΝΑ «Δρομοκαϊτειο», στη Β' Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ και ιδιωτικά. Είναι συγγραφέας και επιμελήτρια βιβλίων για την ψυχοθεραπεία, την ψυχική αλλαγή και την προαγωγή της ψυχικής υγείας («Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία: Θεωρία, έρευνα και κλινικό έργο», «Κατακτώντας την ευημερία: Θετικές παρεμβάσεις, τεχνικές και βιωματικές ασκήσεις», «Η αφηγηματική προσέγγιση στην πράξη: Τεχνικές ενδυνάμωσης και εργαλεία αξιολόγησης της αφήγησης», «Κλινική Ψυχολογία: Επιστήμη και Πρακτική, Θέματα Διαφορετικότητας») και έχει δημοσιεύσει κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και άρθρα σε διεθνή και σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.
Ζύμνη Γεωργάλου Αικατερίνη, Ph.D.
Η Κατερίνα Ζύμνη Γεωργάλου εργάζεται ιδιωτικά με άτομα, οικογένειες και ομάδες. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας και διδάσκει στο Δίπλωμα Θετικής Ψυχολογίας της εταιρείας. Εργάζεται ως coach και σύμβουλος σε ιδιωτικές πολυεθνικές εταιρείες, οργανώνοντας σεμινάρια και εργαστήρια με θέματα όπως διαχείριση του στρες και προσωπική ανάπτυξη του προσωπικού. Διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως και στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ιδρυτικό μέλος, επόπτρια και εκπαιδεύτρια στην Ελληνική Εταιρεία Υπαρξιακής Ψυχολογίας, γίγνεσθαι. Αποτελεί μέρος της ομάδας υποψηφίων διδακτόρων του δρ Σταλίκα στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη μελέτη της αποτελεσματικότητας και διαδικασίας της ψυχοθεραπείας.
Κανελλάκης Κωνσταντίνος, Ph.D. (c)
O Κωνσταντίνος, αφού ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, ολοκλήρωσε με Άριστα όλα τα στρατιωτικά σχολεία, ως αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και εξειδικεύτηκε στο τμήμα του χειρουργείου, όπου εργάζεται έως και σήμερα. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) και από το 2017 είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα της Ψυχολογίας.
Μετά την εξειδίκευσή του στην καρδιοχειρουργική νοσηλευτική, άρχισε να ασχολείται ενεργά με την εφαρμογή προγραμμάτων παρέμβασης Θετικής Ψυχολογίας σε ομάδες ασθενών που πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο και σακχαρώδη διαβήτη. Στα πλαίσια της ενασχόλησής του με τη Θετική Ψυχολογία, έχει ασχοληθεί με την Ψυχολογία της Υγείας και τη Θετική Ψυχοθεραπεία. Επιπλέον έχει συμμετάσχει σε αρκετά Ευρωπαϊκά και Ελληνικά συνέδρια.
Καραμπάς Κωνσταντίνος, Ph.D.
Ο Κωνσταντίνος Καραμπάς είναι διδάκτωρ Συμβουλευτικής και Θετικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών κι εργάζεται ως Αξιωματικός του Στρατού Ξηράς. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών επιστημών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ειδίκευση στη Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται μελέτες αναφορικά με την ψυχική ανθεκτικότητα, τις πεποιθήσεις και την εφαρμογή παρεμβάσεων Θετικής Ψυχολογίας. Είναι επίσης μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας (ΕΕΘΕΨΥ) και έχει διδάξει μαθήματα συμβουλευτικής και θετικής ψυχολογίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο τμήμα Ψυχολογίας και στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Κοτσώνη Κατερίνα, Ph.D.
Η Κατερίνα Κοτσώνη είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με εξειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία και τη Θεραπεία Σχημάτων. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε τις μεταπτυχιακές τις σπουδές στο University of Reading, United Kingdom πάνω στο αντικείμενο της Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας (MSc). Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στο University College London και στο University of Oxford και στη Θεραπεία Σχημάτων στο The Schema Therapy Institute of NJ-NYC-DC. Είναι πιστοποιημένη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο και έχει εργαστεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, και τα τελευταία χρόνια εργάζεται κλινικά ιδιωτικά. Έχει εκτεταμένη εμπειρία στην χορήγηση ψυχοθεραπείας μέσω του διαδικτύου.
Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συμμετοχές σε συλλογικά έργα. Διδάσκει στο Δίπλωμα Θετικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας, της οποίας είναι και μέλος. Έχει εκπαιδευτική εμπειρία σε μαθήματα θετικής και κλινικής ψυχολογίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται αφορούν στην εφαρμογή θετικών παρεμβάσεων και ΓΣΨ τεχνικών για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης, όπως και τη χρήση του διαδικτύου για την παροχή αποτελεσματικής θεραπείας.
Μερτίκα Αντιγόνη, Ph.D.
Η Αντιγόνη Μερτίκα είναι ιδρυτικό Μέλος της ΕΕΘΕΨΥ. Σπούδασε ψυχολογία στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Συμβουλευτική και Οργανωτική Ψυχολογία. Είναι πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια Gestalt και εργάζεται κλινικά από το 2003 ιδιωτικά και σε δημόσιους φορείς. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει επιστημονικά άρθρα και συμμετοχές σε συλλογικά έργα ενώ έχει συγγράψει μαζί με τον κ. Σταλίκα το βιβλίο «Θέματα Ψυχοθεραπείας: Η Θεραπευτική Συμμαχία» (2004). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα ποικίλουν από τη διερεύνηση της διαδικασίας της ψυχοθεραπείας, θέματα φύλου και έμφυλων διαφορών, την κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με σοβαρές ψυχικές νόσους, τη συμβουλευτική στήριξη οικογενειών με παιδιά με ΔΑΦ και, φυσικά, τη Θετική Ψυχολογία και τις εφαρμογές της στην ψυχοθεραπεία και την ανατροφή των παιδιών.
Μυτσκίδου Πασχαλιά, Ph.D.
Η Δρ. Πασχαλιά Μυτσκίδου σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Είναι Διδάκτορας Κλινικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 1996 ασκεί ιδιωτικά το έργο του Ψυχολόγου ενώ είναι πιστοποιημένη θεραπεύτρια Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας και μέλος του European Associaton for Behavioural and Cognitive Therapies, της Ελληνικής Εταιρείας και του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, των Κλάδων Κλινικής και Θετικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας. Με πολυετή θεραπευτική εμπειρία στην αντιμετώπιση των Αγχωδών Διαταραχών, υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθηνών ενώ εξακολουθεί να συνεργάζεται με τη Μονάδα Θεραπείας Συμπεριφοράς του ΚΨΥ, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και το Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς όπου διδάσκει και ασκεί εποπτεία. Το συγγραφικό της έργο αφορά κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας και το ρόλο των θετικών συναισθημάτων στην ψυχοθεραπεία. Το πρώτο ατομικό της έργο με τίτλο «Εγώ και οι άλλοι: Κοινωνικές δυσκολίες και φόβοι και η αντιμετώπισή τους» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σιδέρη.
Σίνη Μαρία, M.Sc.
Η Σίνη Μαρία είναι Ψυχολόγος, αριστούχος απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος με ειδίκευση στη Θετική Ψυχολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Στο παρόν ειδικεύεται στην Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία στην Εταιρεία Γνωσιακών και Συμπεριφοριστικών Σπουδών. Από τον Απρίλιο του 2022 συνεργάζεται με την Ε.Ε.ΘΕ.ΨΥ. για τον συντονισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και άλλων δράσεων της εταιρείας, ενώ είναι εκπαιδεύτρια στο Ηλεκτρονικό Δίπλωμα Θετικής Ψυχολογίας της Ε.Ε.ΘΕ.ΨΥ.
Χαραλάμπους Βίκυ, Ph.D.
Η Βίκυ Χαραλάμπους είναι διδάκτωρ Θετικής Ψυχολογίας, αποτελώντας μέλος της ερευνητικής ομάδας του Δρ Σταλίκα. Ασχολείται κυρίως με εκπαιδεύσεις και εφαρμογές της Θετικής Ψυχολογίας στον εργασιακό χώρο, σε σχολεία, εκπαιδευτικούς, γονείς, παιδιά και εφήβους και με το Positive Psychology Coaching. Συμμετέχει ως συνεργάτης σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα (Erasmus +): 1) το EAGLES, το οποίο αφορά στην ενδυνάμωση άνεργων νέων μέσω της ενίσχυσης της θετικότητας και της ανθεκτικότητας τους και άλλων δεξιοτήτων χρήσιμων για την εξεύρεση εργασίας και 2) το HOPEs (Happiness, Positivity, Optimism and Ethos in schools), το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της θετικότητας και του καλού χαρακτήρα δασκάλων και μαθητών. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας από το 2009, συμμετέχοντας σε Συνέδρια, workshops και στη συγγραφή κεφαλαίου για το βιβλίο «Εισαγωγή στη Θετική Ψυχολογία» (Τόπος, 2011). Είναι, επίσης, συντονίστρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δημιουργικές Τέχνες & Εμψύχωση» στο Global College, έχει εργαστεί ως Λέκτορας Οργανωτικής Ψυχολογίας στο European University, Cyprus και ως στέλεχος Ανθρώπινου Δυναμικού.
Χριστοπούλου Μαίρη, M.Sc., PhD(c).
Η Μαίρη Χριστοπούλου είναι ψυχολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Θετικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, και εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Έχει πτυχίο Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire (ΗΒ), και στην Επικοινωνία και τα ΜΜΕ από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές είναι πάνω στην Οργανωσιακή Ψυχολογία (Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, ΗΒ) και στη Θετική Ψυχολογία (Πάντειο
Πανεπιστήμιο). Έχει 15ετή εμπειρία στη διδασκαλία μαθημάτων ψυχολογίας (Στατιστική, Μέθοδοι Έρευνας στην Ψυχολογία, Θετική Ψυχολογία) σε δημόσια και ιδιωτικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και εργαστήρια Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής. Εργάζεται ως συντονίστρια και ερευνήτρια σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα σε συνεργασία με το Δήμο του Αιγάλεω και την Ε.Ε.ΘΕ.ΨΥ. (π.χ., Erasmus+, Horizon 2020). Είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου
Ψυχολόγων από το 2009, και έχει εκπαιδευτεί στο Positive Integrative Coaching από την Ε.Ε.ΘΕ.ΨΥ.
Συνεργάτες
Κουδιγκέλη Φαίνη, Ph.D.
Η Δρ. Φανή Κουδιγκέλη είναι εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής. Έχει διατελέσει ως Σχολική Σύμβουλος, στην 3η Περιφέρεια Δ.Ε. του Ν. Φθιώτιδας, για τέσσερα χρόνια (2014 -2018) και ως Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Π.Ε.70 στο ΠEKEΣ Στερεάς Ελλάδας για έναν χρόνο (2018-2019). Είναι Διδάκτωρ του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, στο επιστημονικό πεδίο της Θετικής Ψυχολογίας και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας Ε.Ε.ΘΕ.ΨΥ. Επίσης είναι πτυχιούχος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αθηνών και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών, με μετεκπαίδευση στο Μ.Δ.Δ.Ε. και πτυχιούχος Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην Σχολική Ψυχολογία. Επίσης είναι Εμψυχώτρια - απόφοιτος του τριετούς Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Θεάτρου – Θεατρικού Παιχνιδιού του Λ. Κουρετζή. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και σεμινάρια ως εισηγήτρια. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στον τομέα της Θετικής Ψυχολογίας – Θετικής Εκπαίδευσης, του Stress και της Επαγγελματικής Εξουθένωσης (burnout), του Θεατρικού Παιχνιδιού και στην εφαρμογή τους στο σχολικό περιβάλλον και στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Μπούτρη Αλκμήνη, Ph.D.
Η Δρ. Αλκμήνη Μπούτρη είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας. Απο το 2003 εχει εργαστει σε ποικίλα πλαίσια ως κλινική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και καθηγήτρια ψυχολογίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Επί του παρόντος εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια και ανήκει στο επιστημονικό δυναμικό του Νοσοκομείου Παίδων Παν. & Αγλαίας Κυριακού. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικα περιοδικα και κεφάλαια σε συλλογικά έργα, ειναι συγγραφέας του βιβλίου “Το Συναίσθημα στην Ψυχοθεραπεία” και επιμελήτρια του υπό έκδοση βιβλίου “Θετική Ψυχολογία και Ψυχοθεραπεία”.
Πρασσά Κωνσταντίνα, Ph.D.
Η Κωνσταντίνα Πρασσά είναι διδάκτωρ Θετικής Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το τμήμα Business Administration του Deree College-The American College of Greece, με ειδίκευση στο Marketing Management. Συνέχισε τις σπουδές της στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου απέκτησε τον μεταπτυχιακό της τίτλο στη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού από το University of Surrey. Από τότε έχει διατελέσει στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων, κυρίως στον χώρο του εμπορίου και της ναυτιλίας. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται θέματα Οργανωσιακής, Κλινικής και Θετικής Ψυχολογίας. Έχει ειδικευτεί στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, έχει λάβει εκπαίδευση στη Συμβουλευτική Ψυχολογία, τη Συστημική Ψυχοθεραπεία και το Life & Executive Coaching και εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια. Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις σε πολλά συνέδρια, έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια σε συλλογικά έργα και έχει συμμετάσχει ως ερευνήτρια σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Είναι μέλος του Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.) και της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας (Ε.Ε.ΘΕ.ΨΥ.). Έχει διδάξει Θετική Οργανωσιακή Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ από το 2018 έχει ενταχθεί στο δυναμικό του τομέα Ψυχολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου-University of East London, όπου διδάσκει Οργανωσιακή Ψυχολογία, Θετική Ψυχολογία και Κλινική και Κοινοτική Ψυχολογία σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Ρεμούνδου Μαριέττα, Ph.D.
Η Δρ. Μαριέττα Ρεμούνδου σπούδασε Ψυχολογία (BA) στο Αμερικάνικο κολλέγιο -DEREE στην Ελλάδα. Είναι Διδάκτορας (MPhil/PhD) του Πανεπιστημίου του Birmingham της Αγγλίας της Σχολής Ψυχολογίας, με κατεύθυνση Γνωστική Νευροψυχολογία. Ως Μεταδιδακτορική ερευνήτρια εργάστηκε σε έρευνες αξιολόγησης ασθενών με αγγειακή βλάβη.Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα άπτονται σε ζητήματα διερεύνησης της νοητικής λειτουργίας, και την γνωστική αποκατάσταση των επιμέρους γνωστικών διεργασιών με ιδιαίτερη έμφαση στην μνήμη, το συναίσθημα και τις εκτελεστικές λειτουργίες με εστίαση στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών νευροαποκατάστασης (π.χ. εικονική πραγματικότητα). Έχει συμμετάσχει με προφορικές παρουσιάσεις και ομιλίες σε ανάλογα πανελλαδικά και διεθνή συνέδρια κι εργαστήρια ενώ παράλληλα έχει δημοσιεύσει άρθρα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά του τομέα. Στα πλαίσια της συνεχούς επαγγελματικής της ανάπτυξης εκπαιδεύτηκε στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΘ) όπως και στην Εφαρμοσμένη Θετική Ψυχολογία. Εργάζεται ως Καθηγήτρια στην Τριτοβάθμια Ιδιωτική Εκπαίδευση στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο και παράλληλα ιδιωτεύει ως ψυχολόγος παρέχοντας υπηρεσίες νευροψυχολογικής αξιολόγησης και ψυχοθεραπείας. Είναι μέλος της εκπαιδευτικής Ομάδας της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας. Κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου στην Ελλάδα (Αρ. 2448/2009) και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων- BPS (CPsychol 206138).
Τσιρίκος Αντώνης, Ph.D.
Ο κ. Τσιρίκος Αντώνης είναι υγειονομικός αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, εργαζόμενος ως κλινικός ψυχολόγος σε νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στις ψυχικές διαστάσεις της οργανικής νόσου. Απασχολήθηκε κυρίως, συνεργαζόμενος με καρδιολόγους, στην αποκατάσταση ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις, όπου και μελέτησε ψυχοθεραπευτικές πρακτικές (διδακτορική διατριβή).
Χαρισιάδης Αλέξης, MBA, M.Sc., Ph.D.c.
Ο Αλέξης Χαρισιάδης Υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Κλινικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία στο πανεπιστήμιο La Verne, και διαθέτει Master στη Συμβουλευτική Ψυχολογία (M.Sc. in Counseling Psychology). Είναι συνιδρυτής, συνδιευθυντής και εκπαιδευτής του «γίγνεσθαι», της Ελληνικής Εταιρείας Υπαρξιακής Ψυχολογίας. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας και συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα Θετικών Συναισθημάτων. Είναι συνεργάτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου και έχει διδάξει την υπαρξιακή προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Παρουσιάζει τα ζητήματα της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας, με τη μορφή σεμιναρίων ή διαλέξεων τόσο σε ομάδες του ευρύτερου κοινού όσο και σε επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας. Εκτός από τις σπουδές του στην ψυχολογία είναι απόφοιτος της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και διαθέτει και μεταπτυχιακό τίτλο (M.B.A.) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Στο παρελθόν υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής της εταιρίας Brainmates η οποία ειδικευόταν στην οργάνωση σεμιναρίων καθώς και εκπαιδευτικών ομάδων για εταιρείες.