Δίκτυο Επαγγελματιών Θετικής Ψυχολογίας
Ανδριοπούλου Ναταλία, Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
Καραϊσκάκη 1 και Πύρρωνος, 27200 Αμαλιάδα
Είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας BSc του Παντείου Πανεπιστημίου, κάτοχος Διπλώματος στη Θετική Ψυχολογία (Ε.Ε.ΘΕ.ΨΥ.) και του Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών "Συμβουλευτική Ψυχολογία και Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση, την Υγεία και την Εργασία" του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θράκης.
Γιωτσίδη Βασιλική, MA, MSc, PhD
Παιωνίου 2, 10440, Αθήνα
Η Βασιλική Γιωτσίδη είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στην Ψυχοδυναμική / Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική. Σπούδασε στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων στη Συμβουλευτική Ψυχολογία και στον Κοινωνικό Αποκλεισμό & Μειονότητες, με υποτροφίες από διεθνείς φορείς. Στην παρούσα φάση, διεξάγει μεταδιδακτορική έρευνα στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕΘΕΨΥ και εκπαιδεύτρια στο Δίπλωμα Θετικής Ψυχολογίας σε θέματα που αφορούν τη θετική ανατροφή και τις θετικές σχέσεις γονέων, παιδιών και εκπαιδευτικών, το νόημα ζωής και τη ροή. Διδάσκει ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο ΤΕΙ Αθηνών και στην Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ). Για περισσότερα από είκοσι έτη, παρέχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής σε ενήλικες, γονείς και εφήβους στη Β' Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του ΨΝΑ «Δρομοκαϊτειο», στη Μονάδα Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων, και ιδιωτικά. Έχει διατελέσει εμπειρογνώμων σε ευρωπαϊκές ομάδες ειδικών σε θέματα αξιολόγησης, πρόληψης, θεραπείας και ποιότητας υπηρεσιών ψυχικής υγείας ως Επιστημονικά Υπεύθυνη Τομέα στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), ενώ από το 2000 συνεργάζεται με την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨ&ΨΥ). Συμμετέχει συστηματικά σε επιστημονικές δημοσιεύσεις και συνέδρια και είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία».
Ειρήνη Καρακασίδου, Ψυχολόγος, MSc, PhD
Δεληγιώργη 38, Αλιμος, 17456
Η Ειρήνη Καρακασίδου είναι Ψυχολόγος, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc) με ειδίκευση στην Αθλητική Ψυχολογία και Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Παράλληλα με τις ακαδημαϊκές της σπουδές έχει ολοκληρώσει 4ετή εκπαίδευση στην Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία και 2ετή εκπαίδευση στις Συμπεριφορική Θεραπεία για τις Διαταραχές Άγχους.
Είναι μία εκ των υπευθύνων του κέντρου Έρεισμα όπου ασκεί την Κλινική Ψυχολογία τόσο σε θεραπευτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πρόληψης, σε ατομικό και ομαδικό πλαίσιο. Ακόμα διδάσκει σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού σε προγράμματα δια ζώσης και εξ’ αποστάσεως και είναι εισηγήτρια σε σεμινάρια ειδικού κι γενικού κοινού.
Είναι μέλος και εκπαιδεύτρια της Ελληνικής Εταιρίας Θετικής Ψυχολογίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται αφορούν στον τομέα της Κλινικής Ψυχολογίας, της Θετικής Ψυχολογίας, της Ψυχομετρίας και της Ψυχοθεραπείας και έχει συμμετάσχει ως βασική ερευνήτρια και συντονίστρια σε διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα με χρηματοδότηση. Έχει συγγράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, κεφάλαια σε βιβλία και έχει μια πληθώρα παρουσιάσεων και βιωματικών εργαστηρίων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ΜΚΟ, σχολεία, επιχειρήσεις και νοσοκομεία.
Ζαπανδιώτου Λεμονιά, Συμβουλευτική Ψυχολόγος MSc
Λάμπρου Κατσώνη 5, Γαλάτσι, Τ.Κ. 11146, Αθήνα
Η Λεμονιά Ζαπανδιώτου είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας B.Sc. (Hons) του Πανεπιστημίου Glamorgan (Wales,UK), κάτοχος Διπλώματος στη Θετική ψυχολογία (Ε.Ε.ΘΕ.ΨΥ.) και του Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών «Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία» (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Στα πλαίσια των μεταπτυχιακών σπουδών εκπαιδεύτηκε στο συνθετικό μοντέλο συμβουλευτικής, με ισχυρό υπαρξιακό και πολυπολιτισμικό προσανατολισμό.
Έχει αποκτήσει την κλινική της εμπειρία ως Συμβουλευτική Ψυχολόγος σε δημόσιες κυρίως, δομές ψυχικής υγείας (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Ψ.Ν.Α.), Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής & Ερευνών (Ε.ΚΕ.ΨΥ.Ε), Σχολές Γονέων (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) κ.α.) δουλεύοντας με ένα ευρύ φάσμα ηλικιών και ψυχολογικών προβλημάτων.
Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί ερευνητικά με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Διάπολις, Δράση 6) και το Ε.Π.Ι.Ψ.Υ. (Πρόγραμμα κατά του στίγματος της Ψυχικής ασθένειας)
Σήμερα, εργάζεται ιδιωτικά προσφέροντας υπηρεσίες συμβουλευτικής σε ενήλικες και εφήβους. Είναι καθηγήτρια μαθημάτων ψυχολογίας στο Mediterranean College και συντονίστρια ομάδων γονέων. Συμμετέχει πανελλαδικά με ομιλίες, σε συνέδρια και σχολεία. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ψ- Δικτύου, μέλος της ΕΕΘΕΨΥ και του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου.
Λακιώτη Αγάθη, PhD, Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Λεωνίδα Δρόση 1, 11474, Αθήνα
Η Δρ. Αγάθη Λακιώτη είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕΘΕΨΥ και εκπαιδεύτρια στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της εταιρείας. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και ψυχολογία στην Αθήνα, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στην προσωποκεντρική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία και είναι διδάκτωρ κλινικής/ συμβουλευτικής ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ιδιωτικά ως συμβουλευτική ψυχολόγος –ψυχοθεραπεύτρια και επόπτρια με άτομα και ομάδες. Διδάσκει θετική ψυχολογία, μεθοδολογία έρευνας, συμβουλευτική ψυχολογία και δεοντολογία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται επικεντρώνονται στην έννοια της ατομικής και επαγγελματικής ψυχικής ανθεκτικότητας, στην επαγγελματική ποιότητα ζωής και στη διαδικασία και την αποτελεσματικότητα της συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας
Λιάπη Μάγδα
Διεύθυνση
Η Μάγδα Λιάπη είναι ψυχολόγος και εργάζεται στον χώρο της επικοινωνίας και ψυχολογίας για περισσότερα από 20 χρόνια. Είναι κάτοχος πτυχίου ψυχολογίας από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Αγγλίας, μεταπτυχιακού MSc στον τομέα της Επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και κάτοχος ΒSc από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος. Η Μάγδα έχει εργαστεί σε μεγάλες πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες. Στον τομέα της Ψυχολογίας, η Μάγδα έχει ακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων από όλες τις κατευθύνσεις στην ψυχθεραπεία.
Μάντεση Δέσποινα
Βαλαωρίτου 6, 16673, Βούλα
H Δέσποινα είναι Ψυχολόγος, πτυχίουχος του Παντείου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακό στην Εργασιακή Ψυχολογία (University of London) και κάτοχος διπλώματος Θετικής Ψυχολογίας (ΕΕΘΕΨΥ). Το βασικό της ενδιαφέρον είναι η πρακτική εφαρμογή της επιστήμης της στην καθημερινή ζωή. Επαγγελματικά έχει δραστηριοποιηθεί στο χώρο του εταιρικού HR (Human Resources) για πάνω από 20 χρόνια, αποκομίζοντας εις βάθος κατανόηση της λειτουργίας ανθρώπινων συστημάτων στο πλαίσιο του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ιδιωτικά, παρέχοντας συμβουλευτική υποστήριξη σε άτομα και οργανισμούς για θέματα διαρκούς επαγγελματικής ανάπτυξης, διαχείρισης αλλαγών, ανθεκτικότητας και συναισθηματικής δέσμευσης. Επίσης, διδάσκει Talent Management σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Μερτίκα Αντιγόνη
Περικλέους 35, Χαλάνδρι 15232
Η Αντιγόνη Μερτίκα είναι ιδρυτικό Μέλος της ΕΕΘΕΨΥ, μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας και υπεύθυνη για το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΕΘΕΨΥ. Σπούδασε ψυχολογία στo Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα και ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά διπλώματα στην Συμβουλευτική (M.Ed.) και την Οργανωτική Ψυχολογία (M.A.) στο Columbia University στη Νέα Υόρκη. Το 2009 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Είναι πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια Gestalt (European Association of Gestalt Psychotherapy) και κλινική επόπτρια και εργάζεται κλινικά από το 2003 ιδιωτικά και σε δημόσιους φορείς. Είχε πολυετή συνεργασία με το ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας) και από το 2010 εργάζεται ως Κλινική Ψυχολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων Π & Α Κυριακού.
Από το 2009 συνεργάζεται με προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα και διδάσκει θέματα που αφορούν την Συμβουλευτική και τη Θετική Ψυχολογία. Έχει συγγράψει μαζί με τον Α. Σταλίκα το βιβλίο «Σύγχρονα Θέματα στην Ψυχοθεραπεία: Η θεραπευτική συμμαχία», εκδ. Ελληνικά Γράμματα,2002. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα ποικίλουν από την θεραπευτική συμμαχία στην ψυχοθεραπεία, θέματα φύλου και έμφυλων διαφορών, την κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με σοβαρές ψυχικές νόσους, τη συμβουλευτική στήριξη οικογενειών με παιδιά με ΔΑΦ και, φυσικά, τη Θετική Ψυχολογία και τις εφαρμογές της στην ψυχοθεραπεία, την ανατροφή των παιδιών. Πρόσφατα ξεκίνησε μεταδιδακτορική έρευνα με θέμα τις Θετικές Σχέσεις.
Μιχαηλίδου Γεωργία, Ψυχολόγος
Εθνομαρτύρων 143,Ορεστιάδα
Η κ. Μιχαηλίδου Γεωργία είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι απόφοιτος του εκπαιδευτικού Προγράμματος θετικής ψυχολογίας της Ελληνικής Εταιρείας θετικής Ψυχολογίας και εργάζεται ως ψυχολόγος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το εργασιακό της ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στην πρόληψη εμφάνισης ψυχικών διαταραχών στο μόνιμο και έφεδρο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και στις οικογένειες τους και η παρέμβαση σε καταστάσεις κρίσεων.
Μυτσκίδου Πασχαλιά
Λ. Κηφισίας 36, 11526 Αμπελόκηποι
Η Δρ. Πασχαλιά Μυτσκίδου σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Είναι Διδάκτορας Κλινικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 1996 ασκεί ιδιωτικά το έργο του Ψυχολόγου ενώ είναι πιστοποιημένη θεραπεύτρια Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας και μέλος τουEuropean Associaton for Behavioural and Cognitive Therapies, της Ελληνικής Εταιρείας και του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, των Κλάδων Κλινικής και Θετικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας. Με πολυετή θεραπευτική εμπειρία στην αντιμετώπιση των Αγχωδών Διαταραχών, υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθηνών ενώ εξακολουθεί να συνεργάζεται με τη Μονάδα Θεραπείας Συμπεριφοράς του ΚΨΥ, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και το Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς όπου διδάσκει και ασκεί εποπτεία. Το συγγραφικό της έργο αφορά κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας και το ρόλο των θετικών συναισθημάτων στην ψυχοθεραπεία. Το πρώτο ατομικό της έργο με τίτλο «Εγώ και οι άλλοι: Κοινωνικές δυσκολίες και φόβοι και η αντιμετώπισή τους» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σιδέρη.
Πεζηρκιανίδης Χρήστος
Ησιόδου 29, Γέρακας Αττικής, 15344
O Χρήστος Πεζηρκιανίδης γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1988. Είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και εργάζεται στην Πολεμική Αεροπορία στους τομείς της Ψυχομετρίας και της Εργασιακής Ψυχολογίας. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (MSc) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στην Πρόληψη ψυχικών διαταραχών και την Προαγωγή ψυχικής υγείας και Υποψήφιος Διδάκτωρ Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Εργάζεται ως ερευνητής σε εγχώρια και ευρωπαϊκά προγράμματα, που αναπτύσσουν θεωρίες και παρεμβάσεις στους τομείς της Θετικής Ψυχολογίας, της Συμβουλευτικής και της Ψυχομετρίας. Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες σε επιστημονικά συνέδρια, επιμορφωτικά σεμινάρια, κοινωνικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται μελέτες αναφορικά με το ευ ζην, τα δυνατά στοιχεία του χαρακτήρα, τη φιλία ενηλίκων, το χτίσιμο θετικών σχέσεων, την ανεργία, την επιλογή προσωπικού, τη νοημοσύνη, καθώς και την κατασκευή και στάθμιση ψυχομετρικών εργαλείων. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Θετικής Ψυχολογίας (ΕΕΘΕΨΥ) και επιμελητής έκδοσης του βιβλίου "Βασικά Θέματα Ψυχομετρίας", το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος.
Ρεμούνδου Μαριέττα, Νευροψυχολόγος
Λεωφ. Συγγρού 224, Καλλιθέα, 176 72, Αθήνα, Ελλάδα
Η Δρ. Μαριέττα Ρεμούνδου σπούδασε Ψυχολογία στο Τμήμα Ψυχολογίας του DEREE College (1994). Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο University of Birmingham της Αγγλίας με ειδικότητα στην Γνωστική Νευροψυχολογία (2002) με αντικείμενο την διερεύνηση της "οπτικο-χωρικής ικανότητας της εργαζόμενης μνήμης" . Συνακόλουθα εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια (Post Doc) στην ομάδα που δημιούργησε το Birmingham Cognitive Oxford Screen (BCoS), μια νευροψυχολογική συστοιχία δοκιμασιών για την γνωστική αξιολόγηση ασθενών με εγκεφαλικό (http://www.cognitionmatters.org.uk) την οποία και επίσημα μετέφρασε στην Ελληνική γλώσσα. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 2004 όπου εργάζεται ως καθηγήτρια ψυχολογίας στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ιδρύματα συμβεβλημένα με Βρετανικά Πανεπιστήμια. Στα πλαίσια της συνεχής επαγγελματικής της ανάπτυξης εκπαιδεύτηκε στην Συμπεριφορική Θεραπεία των Αγχωδών Διαταραχών από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (2008). Μετέπειτα ολοκλήρωσε το Δίπλωμα στην Θετική Ψυχολογία (2015) από την Ελληνική Εταιρεία Θετικής Ψυχολογίας.